Nya ledaren för liberalerna Simona Mohamssons har hållit sitt första Almedalstal.
– Det är vi liberaler som alltid sätter skolan först. Skriv upp och låt stå! sa Mohamsson från scenen.
Och nog stämmer det att vore det inte för Liberalerna hade skolpolitiken inte tagit lika stor plats den här mandatperioden. Det har fullkomligt exploderat av utredningar.
Men vad resultatet av detta blir är osäkert.
Och innan valet 2026 lär det vara tunt med resultat att visa upp i liberalernas kärnfråga.
Den utlovade reformeringen av kösystemet blev för komplicerad för att hinnas med den här mandatperioden. Det liberalerna kallar vinstförbud blev i praktiken ett förbud att ta ut vinst de första fem åren med Tidöregeringens förslag.
Skolkoncerner ser fortsatt ut att kunna göra det man vill med eventuella överskott, trots att det i Tidöavtalet står att skolpeng bara ska gå till skolverksamhet.
När det gäller utredningen, om skolpengen som var extra viktig för liberalerna, är Tidöpartierna överens om att just den inte ska mynna ut i något lagförslag före valet. Och det beroende på att moderaterna och sverigedemokraterna var missnöjda med utredningen.
I veckan klubbade riksdagen att vi får en tioårig grundskola från 2028.
Förskoleklassen försvinner och blir den nya ettan.
– Det känns fantastiskt roligt att vi äntligen har gått i mål med det här. Med en tioårig grundskola lägger vi mer fokus på grundläggande färdigheter, som att läsa, skriva och räkna. Att utbildningen blir mer likvärdig är verkligen värt att fira, säger liberala skolminister Lotta Edholm på riksdagens hemsida.
Nu är det väl mycket skrik för lite ull.
Vi pratar om en totalt nedkörd utbildningssektor.
Om en stor del av barnen bevisat inte lyckas lära sig baskunskaper under nio år varför ska plötsligt ett år till göra skillnad?
Angrip i stället grundproblematiken.
Läraryrket har blivit ett lågstatusyrke med dålig lön.
Intagningskraven till lärarnas utbildningar är historiskt låga.
På vissa krävs det 0.4 på högskoleprovet.
Ändå står platser tomma.
Av de som börjar hoppar många av då man inte klarar utbildningen.
Ännu värre är att det kommer nödrop från utbildningarna att lärarstudenter är så dåliga i sina basämnen att man tvingas ge stödundervisning i bland annat svenska.
Det är alltså dessa studenter som sedan som examinerade lärare ska få ett extra år att lära ut det man inte kan själva?
Det är dags att återställa läraryrket som ett högstatusyrke.
Höj lönerna, förbättra utbildningar och intag.
Och inte minst, se till att lärarnas arbetssituation är vettig. Lärarna ska kunna koncentrera sig på att vara just lärare, inte på att vara reservföräldrar, lekmannapsykologer eller spottkoppar för missnöjda föräldrar.
Ralph Rentzsch