De senaste åren har det varit kris kring denna delikatess.

Det kustnära strömmingsfisket har bara fått i bråkdelar av den fisk som behövts.

Något som i sin tur lett till att salterierna bara kunnat producera en liten del av den surströmming som efterfrågats.

För något år sedan fick ett av salterierna bara in 10 ton strömming, en tiondel av det som man brukade salta in.

I några år har det i sin tur lett till långa köer vid affärerna inför surströmmingsleveranser.

Och att butikerna satt max två burkar per kund som gräns.

I år är läget bättre, det småskaliga kustnära strömmingsfisket har varit nästan normalt.

Själv kunde jag häromdagen utan problem köpa tre burkar från tre olika producenter i min lokala affär!

Glädjen över årets siffror kan bli kort då EU:s ministerråd beslutat höja industritrålarnas fiskemängd i Bottenhavet, Bottenviken och Östersjön under 2025. Negativa konsekvenserna av det kommer märkas först om några år!

Det är naturligtvis vansinne att man dammsuger Östersjön med stora trålarflottor där dessutom det mesta av fångsten går till att göra, fiskpellets till odlingsfisk.

Norsk lax matas varje år med 8000 ton strömming från Östersjön i pelletsform.

Det är 16 gånger mer strömming än som används till surströmmingsproduktion.

Förra året valde Axfood med bla butikskedjorna Hemköp, Willys och City Gross att inte sälja surströmming.

Så här motiverades det på företagets hemsida.

I WWF:s fiskguide, som årligen uppdaterar rekommendationer om vilka fiskar som kan konsumeras och vilka som bör undvikas, har sill/strömming från Östersjön fått rött ljus. Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas

Något som jag tog upp i en ledare…….

Snacka om att stoppa huvudet i sanden och hålla för öronen samtidigt!

Beslutat man tagit slår mot det småskaliga fisket och den småskaliga livsmedelsproduktionen?

Våra politiker har som vanligt misslyckats med att ta tag i kärnproblemet, dvs förbjuda det storskaliga trålandet i Östersjön.

Jag påpekade att det Axfood gjorde var inget annat än greenwashing och skulle man sluta sälja något kanske det borde vara odlad norsk lax?

Därför är det bra att Axfood i år tagit omtag och säljer surströmming igen.

Så här skriver man idag på hemsidan.

– Det storskaliga trålfisket har haft en allvarlig påverkan på bestånden av strömming/sill i Östersjön. För att värna om ekosystemen och framtida fiske har vi även i år valt bort trålad strömming och fokuserar i stället på mer hållbara metoder, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Därför har Axfood i år valt att erbjuda ett begränsat sortiment av surströmming i utvalda butiker – men endast från småskaligt garnfiske inom tolv nautiska sjömil från kusten. Denna typ av fiske bedöms som mer skonsam mot bestånden och ekosystemen.

Bra så, nu är det bara att ladda med tunnbröd och hackad lök och drick ett bubbel till, det är den överlägset bästa drycken!